Proces starzenia się, w dużym uproszczeniu sprowadza się do spowolnienia i zaburzenia naturalnych czynności organizmu. Jedną z charakterystycznych i niestety, szeroko występujących chorób wieku starczego jest demencja.

Demencja to choroba neurologiczna. Charakteryzuje się w dużym uproszczeniu, utratą umiejętności poznawczych, do rozpoznawania otoczenia i komunikowania się z nim.
Przyczyną występowania można podzielić na niezależne od pacjenta tj. urazy mózgu, guz czy infekcje. I zależne, takie jak: długotrwały stres, nadużywanie alkoholu, brak aktywności fizycznej czy złe nawyki żywieniowe.

Dieta przeciwdziałającą i spowalniającą chorobę musi zawierać w sobie kilka czynników. Znaczenie ma regularność, sposób podawania, samodzielność spożywania, zrównoważenie i zróżnicowanie posiłków.

Główne ramy diety:

  • 5 mało objętościowych posiłków,
    • Ustal pory posiłków i ich przestrzegaj,
    • Przygotuj odpowiednią konsystencję posiłku, jedz razem posiłki,
    • Staraj się jak najdłużej angażować chorego do samodzielne spożywania,
  • minimum 2 litry płynów dziennie (woda mineralna, herbaty i napary, soki warzywne i owocowe),
  • używaj świeże owoce (truskawki, czarna porzeczka, maliny, agrest, banany, pomarańcze), warzywa (zielone liściaste warzywa tj. szpinak, natka pietruszki, jarmuż, sałaty, kapusty, szparagi, brokuł czy brukselka, ale również pomidory, papryka, fasola, groszek, soja, kukurydza, kalafior, kalarepa, orzechy),
  • wyroby pełnoziarniste i zboża (jęczmień, pszenica, ryż),
  • mięsa (wołowina i baranina, wątróbka) i ryby bogate w kwas omega-3
  • oliwa z oliwek, jaja, sery, mleko.

 

Należy stosować produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega, witaminy z grupy B, B6, B9, B12 oraz witaminy A, D, E i C. Wyciąg z liści miłorzębu (Ginko biloba) – wspomaga mózg i dodaje energii. Jako że nie ma jednoznacznych dowodów, a to, że Żeń – szeń zmniejsza skutki demencji – spożywanie naparu poprawia samopoczucie i jakość życia.

W trudnych sytuacjach można do diety włączyć tz. nutridrinki – gotowe, płynne preparaty odżywcze, przyjmowane regularnie zapewniają odpowiednie odżywanie organizmu.
Można również wspomagać się preparatami witaminowymi. Nie można z nimi przesadzać, ponieważ nadmiar witamin może był równie zły co ich niedobór.

Trzeba pamiętać, że w starszym wieku uczucie głodu czy łaknienia często jest stłumione, i może występować nietolerancja na niektóre produkty. Dlatego należy dobrze poznać podopiecznego i dostosować dietę pod jego możliwości, zmieniać i modyfikować.